Maliarka L.Pitscheiderová sa prestaví v Tatranskej galérii Ikonami bytia.

06.06.2011 Poprad

Poprad 6. júna (TASR) – Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu s Tatranskou galériou (TG) v Poprade pripravili pre milovníkov umenia výstavu talianskej maliarky, poetky a novinárky Laury Pitscheiderovej Ikony bytia – Le icone delle'essere. Vernisáž je naplánovaná na sobotu 11. júna.
Kurátor výstavy Marco Gerbi uviedol, že Pitscheiderová je držiteľkou mnohých ocenení, jednou z nich je cena Únie európskych kritikov umenia. „Jej maľba odzrkadľuje modernú existenciálnu podmienenosť a jej chápanie umenia zodpovedá skôr procesu, predovšetkým nepretržitému hľadaniu, putovaniu a strácaniu, ale aj hľadaniu seba samej,“ priblížil Gerbi. Podľa neho chce autorka preniknúť aj do iných umení, hlavne poézie a kultúry a pritom chce nahliadnuť do filozofie a teológie.
Okrem hlavného titulu Ikony bytia nájdu návštevníci aj tieto koncepty na popradskej výstave. Pripravené sú aj cykly malieb pod názvom Básnikova záhrada, Abeceda (z) prachu a Nevýslovné mystérium. Výstava je inštalovaná v historickej budove elektrárne v Poprade pri príležitosti 150. výročia zjednotenia Talianska a festivalu Taliansky kultúrny jún.
Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda, minister kultúry Daniel Krajcer a primátor Popradu Anton Danko. Na vernisáži sa zúčastní aj samotná autorka i veľvyslankyňa Talianskej republiky Brunella Borzi Cornacchia. Výstava potrvá v priestoroch TG do 3. júla.
 

Vyberte región